Veiligheidsmonitor 2023: Amstelveen scoort bovengemiddeld

Veiligheidsmonitor 2023: Amstelveen scoort bovengemiddeld

Inwoners van Amstelveen waarderen hun veiligheid in 2023 wederom meer dan inwoners van veel andere gemeenten met 70.000 inwoners of meer. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor (VM) 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 1 maart publiceerde. De VM verzamelde in de periode augustus-oktober 2023 gegevens over (on)veiligheidsgevoelens van inwoners. Ruim 350 Amstelveners deden mee aan dit tweejaarlijkse representatieve onderzoek. 

De VM deed onderzoek naar overlast, veiligheidsgevoel, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over gemeente en politie. Amstelveen scoort net als in 2021 op veel onderdelen beter dan het landelijk gemiddelde van 70.000+ gemeenten. Van de bevraagde Amstelveners ervaart 39,7% een vorm van overlast. Vergeleken met de andere gemeenten scoort Amstelveen hiermee goed (landelijk gemiddelde: 50,3%). 12,8% van de ondervraagden zegt zich wel eens onveilig te voelen in de buurt en 30,2% in algemene zin. Landelijk is dat respectievelijk 19,3% en 38,4%. Het aantal Amstelveners dat slachtoffer werd van een vermogensdelict is verder gedaald (6,9%) en daarmee significant lager dan landelijk (14,0%). Het percentage Amstelveners dat slachtoffer werd van online criminaliteit ligt met 15,9% rond het landelijk gemiddelde (16,4%). Hoger (16,6%) dan het landelijk gemiddelde (13,7%) is het percentage Amstelveners dat aangeeft discriminatie te ervaren. 

Amstelveners tevreden over inzet veiligheid gemeente en politie

Een andere uitkomst is dat 58,8% van de ondervraagden (zeer) tevreden is over het functioneren van de gemeente op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Amstelveen heeft hiermee wederom de hoogste waardering (landelijk gemiddelde: 42,4%). Van de Amstelveners is 28,1% ook (zeer) tevreden over de gemeentelijk handhavers. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde (25,8%). Daarnaast blijkt 41,9% van de Amstelveners (zeer) tevreden over het functioneren van de politie in de eigen buurt tegenover 36,2% landelijk. Ook de zichtbaarheid van de politie in de buurt (40,1%) is aanzienlijk hoger dan het landelijk niveau (33,6%). 

Burgemeester Tjapko Poppens is positief over het feit dat Amstelveen het vergeleken met andere gemeenten op veel fronten goed doet. “Veiligheid is een belangrijk thema in Amstelveen. De uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2023 zijn op de meeste onderdelen beter dan twee jaar geleden en dan het landelijke gemiddelde. Samen met de politie werken wij hard om ervoor te zorgen dat onze stad veilig en leefbaar voor onze inwoners blijft. De score op het ervaren van discriminatie is een aandachtspunt.”

De VM is te vinden op:Rapportages | CBS

Actueel

Wethouder Schiphol van Amstelveen in gesprek met LVNL, Schiphol en MRS over overlast

Naar aanleiding van een brief, waarin de gemeente zijn onvrede over de werkzaamheden in de...

Ontwerp Omgevingsvisie 2040 Amstelveen bloeit: samenwerken aan een groene, vitale, diverse en complete stad

Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen,...

Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra

De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen...

Vijf acties om je te beschermen tegen cyber criminaliteit

Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware, allemaal vormen van cybercriminaliteit die veel schade kunnen veroorzaken. Steeds...

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen ‘Zakelijke dienstverlening grote bedrijfstak in de stad’

Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour...
Haico Spijkerboer nieuwe voorzitter VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam
Per 1 september is Haico Spijkerboer (57) de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam....
Wethouder Schiphol van Amstelveen in gesprek met LVNL, Schiphol en MRS over overlast
Naar aanleiding van een brief, waarin de gemeente zijn onvrede over de werkzaamheden in de zomer en het...
Ontwerp Omgevingsvisie 2040 Amstelveen bloeit: samenwerken aan een groene, vitale, diverse en complete stad
Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen, werken...
Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra
De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen en heeft unaniem...
Vijf acties om je te beschermen tegen cyber criminaliteit
Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware, allemaal vormen van cybercriminaliteit die veel...

Agenda

10 september 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!