Stadsfonds bevordert samenwerking bedrijfsleven en non-profitsectoren

Stadsfonds bevordert samenwerking bedrijfsleven en non-profitsectoren

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om per 1 januari 2025 een stadsfonds op te richten in Amstelveen. Het doel van dit fonds is om onder andere het vestigingsklimaat in brede zin te versterken door de onderlinge samenwerking tussen profit en non-profit organisaties te stimuleren en deze samenwerking financieel mogelijk maken met eigen middelen vanuit deze sectoren. Het stadsfonds zal in juni met de raad worden besproken.

Wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken): “De organisatiekracht van Amstelveense ondernemers en instellingen staat onder druk. Om Amstelveen aantrekkelijker te maken om er te wonen werken of zich als bedrijf te vestigen willen we een stadsfonds oprichten. Het stadsfonds is een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken zodat alle partijen in Amstelveen hiervan profiteren. Daarbij valt te denken aan stadspromotie, ‘kennis & kunde’-programma’s, camerabeveiliging op bedrijventerreinen, gezamenlijke onderwijs-, arbeidsmarkt- en duurzaamheidsinitiatieven, evenementen en feestverlichting in de winkelstraat.”

Samen met de Trekkersgroep Stadsfonds, bestaande uit vertegenwoordigers uit het lokale Amstelveense bedrijfsleven en non-profit sectoren als zorg, onderwijs, cultuur en sport is de afgelopen maanden met een groot aantal partijen gesproken en op basis daarvan een voorstel geformuleerd dat op 5 juni aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Ondernemers en maatschappelijke partijen hebben baat bij een goede samenwerking met elkaar. Op projectmatig niveau vindt die samenwerking deels al plaats. Maar ze hebben meer structurele inbedding nodig om echte slagkracht te ontwikkelen. Een stadsfonds geeft de organisatiestructuur en de financiën om dat echt voor elkaar te krijgen. De gemeente faciliteert de financiering van het stadsfonds door een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) over niet-woningen, die gefaseerd ingevoerd wordt. Deze meeropbrengst wordt door de gemeente één op één doorgezet als subsidie aan het fonds, een op te richten stichting met vertegenwoordigers uit het lokale Amstelveense bedrijfsleven en de non-profit sectoren. In een convenant worden nadere afspraken vastgelegd over de te leveren prestaties. De gemeente bemoeit zich niet met de bestedingen uit het fonds. In het vierde jaar zal het stadsfonds worden geëvalueerd.

In ruim veertig gemeenten is een ondernemers- of stadsfonds al succesvol ingevoerd. Het is een bewezen instrument om de organisatiegraad te vergroten, meer private investeringen los te krijgen en organisaties zelf regie te laten nemen.

Actueel

Zonnehuisgroep Amstelland gaat werken met een contacthond voor mensen met dementie.

Zonnehuisgroep is supertrots op samenwerking met Koningspoedel Dina Eindelijk is het dan zover! Na een...

Amuse Tour bij Amstelzijde Restaurants

Genieten van goed eten aan de Amstel? Daarvoor moet je bij Amstelzijde Restaurants zijn. Een...

TV-schermen op het terras tijdens Europees kampioenschap voetbal 2024

Tijdens EURO 2024 mogen op terrassen, met een geldige exploitatievergunning voor een terras, TV-schermen worden...

Informatie nieuwe OA website

Onze nieuwe website is sinds 1 april 2024 live. We hopen dat het inloggen is...

𝐎𝐧𝐭𝐝𝐞𝐤 𝐝𝐢𝐭 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐳𝐮𝐢𝐯𝐞𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐢o 𝐮𝐢𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐳𝐨𝐧𝐧𝐢𝐠𝐞 𝐙𝐮𝐢𝐝-𝐅𝐫𝐚𝐧𝐤𝐫𝐢𝐣𝐤

D𝐞 𝐰𝐢𝐣𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝 𝐚𝐚𝐧𝐛𝐢𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠 bij de Wijnschuur! 𝐒𝐨𝐥 & 𝐑𝐢𝐯𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜 ➡️ Stuivende...
OA bij Amstelveen Culinair exclusive Business Edition
Speciaal voor bedrijven en organisaties lanceert Amstelveen Culinair op vrijdag 5 juli 2024 van 16.30...
Zonnehuisgroep Amstelland gaat werken met een contacthond voor mensen met dementie.
Zonnehuisgroep is supertrots op samenwerking met Koningspoedel Dina Eindelijk is het dan zover! Na...
Amuse Tour bij Amstelzijde Restaurants
Genieten van goed eten aan de Amstel? Daarvoor moet je bij Amstelzijde Restaurants zijn. Een prachtig...
TV-schermen op het terras tijdens Europees kampioenschap voetbal 2024
Tijdens EURO 2024 mogen op terrassen, met een geldige exploitatievergunning voor een terras, TV-schermen...
Informatie nieuwe OA website
Onze nieuwe website is sinds 1 april 2024 live. We hopen dat het inloggen is gelukt en dat je je weg...

Agenda

30 mei 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!