Oproep aan kabinet tegen regeldruk: ‘Geef ondernemers ruimte met oplossingen te komen’

Oproep aan kabinet tegen regeldruk: ‘Geef ondernemers ruimte met oplossingen te komen’

Het nieuwe kabinet moet ondernemers de ruimte geven om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Dit kan door regeldruk te verminderen, betere financieringsmogelijkheden te bieden, een stabiel fiscaal stelsel te creëren en ervoor te zorgen dat werken meer loont.

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof presenteert vandaag de Ondernemersagenda Vernieuwen, versnellen en verbinden aan minister Beljaarts van Economische Zaken. De agenda pleit voor minder bureaucratie en meer voorspelbaarheid, zodat ondernemers weer kunnen investeren.

Vonhof benadrukt: ,,Ondernemers hebben bovenal vertrouwen, vereenvoudiging en voorspelbaarheid nodig van het nieuwe kabinet, zodat zij weten waar ze aan toe zijn en weer kunnen en durven investeren. Ze worden nu geremd door de eindeloze regeldrift, stapeling van beleid én wispelturig beleid dat steeds weer verandert, zeer beperkte financieringsmogelijkheden en ga zo maar door.”

Ondernemers worden nu geremd door de eindeloze regeldrift, stapeling van beleid én wispelturig beleid

,,Tegelijk staan de winsten van het mkb onder druk, terwijl we juist ondernemerschap nodig hebben bij alle grote transities en opgaven. Of het nu om bestaanszekerheid van mensen gaat of de klimaatdoelen, de overheid kan het niet alleen en ondernemers hebben oplossingen. Benut die veel beter door hen de ruimte en mogelijkheden daarvoor te bieden en met ons samen te werken.”

Beroep op nieuwe EZK-minister Beljaarts voor andere aanpak

Met de Ondernemersagenda die Vonhof vandaag aan EZ-minister Beljaarts overhandigt, steekt de ondernemersorganisatie ‘de hand uit naar het nieuwe kabinet’.

,,Het is tijd voor een andere aanpak. Het hoofdlijnenakkoord onderkent het belang van ondernemerschap. Op diverse terreinen staat de richting beschreven, maar ontbreekt nog de verdere uitwerking. Wij doen in onze agenda concrete voorstellen die ondernemers helpen om te kunnen doen waar zij goed in zijn: ondernemen en problemen oplossen.”

Ondernemerschap stimuleren en belonen

De aanpak van regeldruk moet chefsache worden, volgens Vonhof. ,,Want we zijn in dit land compleet doorgeslagen met regels en rapportageverplichtingen, waarmee we geen doel bereiken maar het ondernemers wel heel lastig maken.”

Het fiscale stelsel moet ondernemerschap beter stimuleren en belonen. ,,Het kan niet zo zijn dat een ondernemer met een bv die risico neemt, een hogere integrale belastingdruk heeft dan een werknemer in loondienst.”

Deel bruto loon netto uitkeren

Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moet het kabinet het mogelijk maken dat werkgevers een bepaald percentage van het brutoloon netto mogen uitkeren. Dit zorgt ervoor dat meer werken ook echt loont.

Ondernemers kunnen meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen als gemeenten en UWV deze doelgroep beter in beeld brengen en niet te makkelijk ‘afschrijven’. Scholen en studenten moeten financieel gestimuleerd worden te kiezen voor beroepen waar veel vraag naar is.

Ruimte en bescherming bedrijventerreinen

Verder vraagt de ondernemersorganisatie om ruimte en bescherming van bedrijventerreinen en versnelling van de aanpak van netcongestie. Vonhof: ,,Bedrijventerreinen zijn de dragende muren van onze brede welvaart, daar verdienen we 40 procent van ons BBP en werkt 30 procent van onze medewerkers. Bestaande bedrijventerreinen staan onder druk door oprukkende woningbouw en plannen voor nieuwe zijn er onvoldoende.”

Groepscontracten moeten wettelijk altijd mogelijk zijn, zodat ondernemers gezamenlijk tot innovatieve oplossingen kunnen komen zoals smart energy hubs.

Blog van Jacco Vonhof in de Ondernemer.

Actueel

Wethouder Schiphol van Amstelveen in gesprek met LVNL, Schiphol en MRS over overlast

Naar aanleiding van een brief, waarin de gemeente zijn onvrede over de werkzaamheden in de...

Ontwerp Omgevingsvisie 2040 Amstelveen bloeit: samenwerken aan een groene, vitale, diverse en complete stad

Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen,...

Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra

De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen...

Vijf acties om je te beschermen tegen cyber criminaliteit

Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware, allemaal vormen van cybercriminaliteit die veel schade kunnen veroorzaken. Steeds...

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen ‘Zakelijke dienstverlening grote bedrijfstak in de stad’

Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour...
Haico Spijkerboer nieuwe voorzitter VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam
Per 1 september is Haico Spijkerboer (57) de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam....
Wethouder Schiphol van Amstelveen in gesprek met LVNL, Schiphol en MRS over overlast
Naar aanleiding van een brief, waarin de gemeente zijn onvrede over de werkzaamheden in de zomer en het...
Ontwerp Omgevingsvisie 2040 Amstelveen bloeit: samenwerken aan een groene, vitale, diverse en complete stad
Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen, werken...
Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra
De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen en heeft unaniem...
Vijf acties om je te beschermen tegen cyber criminaliteit
Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware, allemaal vormen van cybercriminaliteit die veel...

Agenda

10 september 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!