Nieuwe zonne-energieprojecten voor Amstelveners zonder eigen dak

Nieuwe zonne-energieprojecten voor Amstelveners zonder eigen dak

Op twee appartementencomplexen in Amstelveen start Energiecoöperatie Amstelveen Ecostroom zogenaamde Postcoderoos-projecten. Inwoners die in de buurt van het appartementencomplex wonen en die zonne-energie willen opwekken, maar die mogelijkheid niet hebben op hun eigen dak, kunnen deelnemen aan dit zonnepanelenproject. Ecostroom start begin november met het leggen van de zonnepanelen. 

Postcoderoos-projecten

Na het eerste project van Ecostroom in 2019 plaatst Energiecoöperatie Amstelveen Ecostroom nu zonnepanelen op het appartementencomplex aan het Oostelijk Halfrond 11 t/m 49 en op het appartementencomplex aan de Camera Obscuralaan 390 t/m 428. Inwoners die wonen in dezelfde postcode als de appartementencomplexen met zonnepanelen en de aangrenzende postcodes, de zogenaamde postcoderoos, kunnen meedoen en hebben het eerste recht op koop. In dit geval zijn dat de postcodes 1077, 1078, 1079, 1081, 1082, 1083, 1096, 1181, 1182, 1183, 1185 en 1186

Gemeente ondersteunt de initiatieven

Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: “De gemeente juicht bewonerscollectieven toe en ondersteunt die graag. Energiecoöperaties passen goed in het beleid van de gemeente en worden gestimuleerd via het Servicepunt Energieadvies van de gemeente. Lokaal opwekken van groene energie is goed voor het milieu en voor de portemonnee van de leden van de coöperatie.” 

Zelf geen mogelijkheid voor zonnepanelen?

Wilma Schoonderbeek-Netjes, directeur van Netjes Beheer “Dit project is voor onze huurders zeer interessant. Deze twee projecten zijn de eerste van in totaal negen daken die wij op deze manier met Ecostroom beschikbaar willen maken. Hiermee geven we onze huurders de mogelijkheid te profiteren van de opbrengt en dragen we bij aan het verder verduurzamen van de gemeente Amstelveen”. 

Ook voor andere inwoners die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, omdat zij bijvoorbeeld een woning huren, in een appartement wonen of een koopwoning hebben waarbij het dak te klein is of niet geschikt voor zonnepanelen is vanwege bijvoorbeeld schaduwwerking is dit een heel interessante mogelijkheid. Maar ook mensen die al zonnepanelen op hun eigen dak hebben of mensen die graag willen bijdragen aan de energietransitie kunnen terecht bij de energiecoöperatie. Wanneer er voldoende deelnemers uit de omgeving deelnemen en er zijn nog participaties over, kunnen ook geïnteresseerden buiten de postcoderoos deelnemen. 

Kosten terugverdienen

Met het opwekken van zonnestroom worden de kosten van een paneeleenheid (€ 350,-), wat gelijk staat aan zo’n ¾ deel van een zonnepaneel, in ca. 5-8 jaar terugverdiend. Door de verkoop van de stroom en een subsidie van het Rijk ontvangen de deelnemers jaarlijks een uitkering van de coöperatie. Amstelveen Ecostroom zorgt voor de aanleg van de zonnedaken, het onderhoud van de installatie en de ledenadministratie. De panelen zijn verzekerd en hebben een garantie van 25 jaar. Meedoen kan al vanaf twee paneeleenheden. Aanmelden kan via amstelveen@ecostroom.nu of via de website https://ecostroom.nu/

Meer projecten in de planning

De ambitie is natuurlijk om op de zeven resterende daken die Netjes Beheer ter beschikking stelt in de toekomst meer projecten in Amstelveen te realiseren om zo alle inwoners van Amstelveen te kunnen bedienen. Dit zal naar verwachting in 2024 worden uitgevoerd.

Actueel

Ontdek Amstelveen Culinair: Een avond vol smaak en gezelligheid

Ervaar Amstelveen Culinair op 6 juli 2024, hét culinaire event van het jaar, op een...

Vasco Wijnimport heeft nu ook een mobiele wijnbar!

Vasco Wijnimport heeft sinds kort een mobiele wijnbar die zij verhuren en in kunnen zetten...

Amstelveen maakt zich klaar voor een Koningsnacht vol spektakel

Amstelveen Oranje maakt zich op voor een onvergetelijke Koningsnacht met een spetterende lasershow en, diverse...

Bezoek de TechExchange: Versterk het onderwijs én uw bedrijf!

Kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt? Dat kan anders! De TechExchange op donderdag 25 april...

Visit Amstelveen start campagne en fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Op 28 maart start Visit Amstelveen met de campagne ‘Natuurlijk Amstelveen: beleef het groen’. Als...
Amstelveen Culinair Business Edition
Speciaal voor bedrijven en organisaties lanceert Amstelveen Culinair op vrijdag 5 juli 2024 van 16.30...
Ontdek Amstelveen Culinair: Een avond vol smaak en gezelligheid
Ervaar Amstelveen Culinair op 6 juli 2024, hét culinaire event van het jaar, op een prachtige plek bij...
Vasco Wijnimport heeft nu ook een mobiele wijnbar!
Vasco Wijnimport heeft sinds kort een mobiele wijnbar die zij verhuren en in kunnen zetten tijdens evenementen.  De...
Amstelveen maakt zich klaar voor een Koningsnacht vol spektakel
Amstelveen Oranje maakt zich op voor een onvergetelijke Koningsnacht met een spetterende lasershow en,...
Bezoek de TechExchange: Versterk het onderwijs én uw bedrijf!
Kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt? Dat kan anders! De TechExchange op donderdag 25 april 2024...

Agenda

18 april 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!

Vul onderstaand formulier in.