Nieuw Legmeer in toekomst mogelijk verwarmd met energie uit waterleidingen 

Nieuw Legmeer in toekomst mogelijk verwarmd met energie uit waterleidingen 

Gemeente Amstelveen en WRK / Waternet gaan samen onderzoeken of het mogelijk is restwarmte uit grote transportwaterleidingen te benutten, om in de toekomst de duurzame wijk Nieuw Legmeer te verwarmen. Dit is belangrijk voor het realiseren van die wijk. Gezien de overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie) is een lage elektriciteitsbehoefte en gebruik van lokaal opgewekte energie noodzakelijk.    

Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid): “Het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met WRK / Waternet is een belangrijke stap voor een duurzaam Amstelveen. Het onderzoeken van de haalbaarheid van een collectief warmtesysteem is een goede oplossing voor een duurzaam energiesysteem voor de wijk Nieuw Legmeer. We hopen in de toekomst meer duurzame energie en weinig elektriciteit te gebruiken.” 

Thermische warmte uit waterleidingen 

In de eerste fase wordt onderzocht of het mogelijk is om thermische energie te halen uit de grote watertransportleidingen. Die lopen vanuit de Lek, via Amstelveen, naar de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort. Renze van Houten, directeur WRK en Waternet: “Deze techniek om warmte en koude uit waterleidingen te halen is door ons al eerder succesvol toegepast op drinkwatertransportleidingen van Waternet bij woonwijk De Sniep in Diemen en bij bloedbank Sanquin. We hebben er vertrouwen in dat we deze techniek ook op grotere schaal kunnen toepassen en zo een bijdrage leveren aan de productie van duurzame energie.”  

De stappen 

De vrijgekomen energie wordt gebruikt voor een collectief warmte/koudesysteem voor Nieuw Legmeer en omgeving en daarna ook voor zwembad De Meerkamp. In de samenwerkingsovereenkomst zijn de afspraken rond deze haalbaarheidsstudie vastgelegd. De grote transportleidingen zijn van de WRK (N.V. Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland) waar Waternet en PWN-uitvoerder van zijn. De gemeente en WRK / Waternet willen bij een positief resultaat een besluit nemen over het opstarten van de ontwikkelfase. Naar verwachting is dit eind 2024 duidelijk. 

Verlagen netcongestie 

Uit eerder onderzoek blijkt dat een collectieve warmte/koude-oplossing via WRK / Waternet het beste scoort voor wat betreft duurzaamheid en kosten. Deze oplossing past ook bij de stedenbouwkundige plannen van Amstelveen. Net als grote delen van Nederland heeft Amstelveen ook te maken met netcongestie. De beschikbaarheid van elektriciteit staat daardoor onder druk. Het kiezen van de collectieve warmte/koude-oplossing verlaagt de vraag naar elektriciteit aanzienlijk.  

Fotobijschrift: Renze van Houten (Directeur WRK en Waternet) en Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. 

Actueel

Wethouder Schiphol van Amstelveen in gesprek met LVNL, Schiphol en MRS over overlast

Naar aanleiding van een brief, waarin de gemeente zijn onvrede over de werkzaamheden in de...

Ontwerp Omgevingsvisie 2040 Amstelveen bloeit: samenwerken aan een groene, vitale, diverse en complete stad

Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen,...

Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra

De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen...

Vijf acties om je te beschermen tegen cyber criminaliteit

Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware, allemaal vormen van cybercriminaliteit die veel schade kunnen veroorzaken. Steeds...

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen ‘Zakelijke dienstverlening grote bedrijfstak in de stad’

Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour...
Haico Spijkerboer nieuwe voorzitter VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam
Per 1 september is Haico Spijkerboer (57) de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam....
Wethouder Schiphol van Amstelveen in gesprek met LVNL, Schiphol en MRS over overlast
Naar aanleiding van een brief, waarin de gemeente zijn onvrede over de werkzaamheden in de zomer en het...
Ontwerp Omgevingsvisie 2040 Amstelveen bloeit: samenwerken aan een groene, vitale, diverse en complete stad
Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen, werken...
Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra
De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen en heeft unaniem...
Vijf acties om je te beschermen tegen cyber criminaliteit
Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware, allemaal vormen van cybercriminaliteit die veel...

Agenda

10 september 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!