Nieuw begin voor Museum Cobra

Nieuw begin voor Museum Cobra

Het college van B en W stelt voor het Cobra Museum onder een aantal voorwaarden de gevraagde meerjarige subsidie voor een periode van drie jaar te verstrekken. Het door het museum ingediende ‘Van Cobra Museum voor moderne kunst naar Museum Cobra: Toekomstplan 2025-2027: geeft vertrouwen om als basis te dienen voor het herstel en de verdere ontwikkeling van het museum. Wel moet er nog gewerkt worden aan verdieping, concretisering en uitvoering van het plan en aan oplossingen voor de financiële risico’s.

Om tot een zorgvuldig besluit te komen, heeft het college zich laten adviseren door het onafhankelijk adviesbureau DSP-groep, de Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) en een extern expert van de gemeente. Zij hebben positief geadviseerd op het verstrekken van een meerjarige subsidie om het museum de gelegenheid te geven zich te herpakken en weer op te bouwen.

Toekomst

Het college vindt het belangrijk om de naam Cobra verbonden te houden met Amstelveen. Wethouders Herbert Raat (kunst en cultuur) en Adam Elzakalai (financiën): “Wij zien met de nieuwe plannen een kansrijke doorstart voor het museum. Uit het plan spreekt ambitie. Dit past bij een organisatie die artistiek wil veranderen, maar hierbij is een financiële buffer belangrijk en deze ontbreekt nog. De meerjarige subsidie kan de nodige rust geven om de boel op orde te brengen en sponsoren en fondsen te werven om de buffer te vergroten. Deze kans willen wij het museum graag geven. Het Toekomstplan bevat mooie ideeën, waaronder de keuze voor een permanente Cobra collectie in combinatie met een sterk educatief programma. Ook wil het museum een plek worden voor veel verschillende exposities die passen bij het Cobra gedachtegoed. Mooie plannen die nog wel verder geconcretiseerd moeten worden. Gedurende de subsidieperiode houdt de gemeente daarom een vinger aan de pols. Wij zien dat er een hoop werk is verzet en dat er een goede basis ligt voor een nieuwe toekomst voor het Cobra Museum.”

Kwijtschelding

Gelijk met de subsidieaanvraag heeft het Cobra Museum de gemeente gevraagd om de achterstallige betalingen aan de gemeente kwijt te schelden. Het college ziet op dit moment geen noodzaak om aan deze vraag te voldoen en verwacht van het Museum Cobra een totaaloplossing voor alle openstaande schulden. Tegelijkertijd zal het college de openstaande gemeentelijke vorderingen voorlopig niet invorderen.

Gemeenteraad

In een raadsvoorstel vraagt het college van B en W de raad met instemming kennis te nemen met het onder voorwaarden verstrekken van een meerjarige subsidie voor de periode van drie jaar met de mogelijkheid in te grijpen als de ontwikkelingen achterblijven. Op 10 juli debatteert de raad over het voorstel waarna op 17 juli in de raadsvergadering een besluit wordt genomen.

Actueel

Wethouder Schiphol van Amstelveen in gesprek met LVNL, Schiphol en MRS over overlast

Naar aanleiding van een brief, waarin de gemeente zijn onvrede over de werkzaamheden in de...

Ontwerp Omgevingsvisie 2040 Amstelveen bloeit: samenwerken aan een groene, vitale, diverse en complete stad

Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen,...

Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra

De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen...

Vijf acties om je te beschermen tegen cyber criminaliteit

Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware, allemaal vormen van cybercriminaliteit die veel schade kunnen veroorzaken. Steeds...

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen ‘Zakelijke dienstverlening grote bedrijfstak in de stad’

Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour...
Haico Spijkerboer nieuwe voorzitter VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam
Per 1 september is Haico Spijkerboer (57) de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam....
Wethouder Schiphol van Amstelveen in gesprek met LVNL, Schiphol en MRS over overlast
Naar aanleiding van een brief, waarin de gemeente zijn onvrede over de werkzaamheden in de zomer en het...
Ontwerp Omgevingsvisie 2040 Amstelveen bloeit: samenwerken aan een groene, vitale, diverse en complete stad
Amstelveen ontwikkelt zich voortdurend. Hoe en waar we in Amstelveen de komende jaren kunnen wonen, werken...
Gemeente Amstelveen redt Museum Cobra
De gemeenteraad van Amstelveen heeft het advies van het college van B en W overgenomen en heeft unaniem...
Vijf acties om je te beschermen tegen cyber criminaliteit
Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware, allemaal vormen van cybercriminaliteit die veel...

Agenda

10 september 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!