Liander en gemeente werken samen aan een sterker stroomnet

Liander en gemeente werken samen aan een sterker stroomnet

Netbeheerder Liander en de gemeente werken samen aan het versterken van het elektriciteitsnet. De snelle groei van bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen maakt het noodzakelijk de capaciteit te vergroten om storingen te voorkomen. 

De gemeente ondertekende met Liander een intentieovereenkomst voor een slimme aanpak. Dit houdt in dat er in de voorbereiding nauw wordt samengewerkt. Dit levert voordelen op in de uitvoering, waardoor een hele buurt in één keer kan worden aangepakt met zo min mogelijk vertraging en overlast. Voor Amstelveen in zijn geheel komt het neer op bijna een verdubbeling van het aantal elektriciteitshuisjes. 

Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: “Onze klimaatambities zijn groot en daarom willen wij vooruitkijken. De vraag naar stroom groeit fors, bijvoorbeeld door de toename van het aantal zonnepanelen. Uitbreiding van het elektriciteitsnet is daarom een must. Het is een flinke puzzel om plaats te maken voor het dubbele aantal transformatorhuisjes in de wijk. Samen met Liander bekijken we wat er in welke wijk nodig is en wat er kan qua ruimte. Zo werken we aan een toekomstbestendige oplossing voor onze inwoners en bedrijven.”  

Keuzes maken en vooruitkijken 
Bert Ross relatiemanager publieke sector van netbeheerder Liander: “Voor ons als netbeheerder is het heel prettig als een gemeente in een vroeg stadium bij ons aanklopt. Dat heeft Amstelveen gedaan, zodat wij een goede planning kunnen maken voor de komende jaren en de buurtaanpak zorgvuldig kunnen uitvoeren. We kijken nu in welke buurten we moeten starten, vanuit de technische noodzaak. Het streven is om maar één keer in een buurt aan de slag te gaan om het elektriciteitsnet uit te breiden, in plaats van een aantal keren. Zo beperken we de overlast en weten bewoners waar zij aan toe zijn.” 

1 op de 3 straten open 
Netbeheerder Liander is in de hele provincie Noord-Holland volop bezig met de verbouwing van het elektriciteitsnet naar het net van de toekomst. Tijdens deze transitie moet het energienet op de schop; naar verwachting moet 1 op de 3 straten open. Liander plaatst duizenden nieuwe transformatorhuisjes en legt meer dan 2.000 kilometer extra kabel in Noord-Holland. Dat brengt de komende jaren onherroepelijk ongemak met zich mee.  

Fotobijschrift: Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid), Tim Hoekzema en Bert Ross (beide van Liander) voor het monumentale transformatorhuisje Kruitmolen 10.

Actueel

Functionaliteiten nieuwe OA website

Nee, geen grap. Onze nieuwe website is sinds 1 april 2024 live. We hopen dat...

FÊTE ZONDAG

"De naam zegt het al: uiteten gaan moet een feestje zijn, en bij FÊTEVIS is...

Gratis workshop over doelen halen

OA lid Diederick Groenewoud van Fysio Quality steunt Daniel Abraham Gebru bij zijn deelname aan...

Amstelveen Culinair Business Edition

Speciaal voor bedrijven en organisaties lanceert Amstelveen Culinair op vrijdag 5 juli 2024 van 16.30...

Ontdek Amstelveen Culinair: Een avond vol smaak en gezelligheid

Ervaar Amstelveen Culinair op 6 juli 2024, hét culinaire event van het jaar, op een...
Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties
Het culinaire evenement, “Amstelveen Culinair”, dat dit jaar op zaterdag 6 juli plaatsvindt,...
Functionaliteiten nieuwe OA website
Nee, geen grap. Onze nieuwe website is sinds 1 april 2024 live. We hopen dat het inloggen is gelukt en...
FÊTE ZONDAG
“De naam zegt het al: uiteten gaan moet een feestje zijn, en bij FÊTEVIS is dat hoofdzakelijk met...
Gratis workshop over doelen halen
OA lid Diederick Groenewoud van Fysio Quality steunt Daniel Abraham Gebru bij zijn deelname aan zijn...
Amstelveen Culinair Business Edition
Speciaal voor bedrijven en organisaties lanceert Amstelveen Culinair op vrijdag 5 juli 2024 van 16.30...

Agenda

23 april 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!