Haalbaar plan voor Nieuw Legmeer in zicht

Haalbaar plan voor Nieuw Legmeer in zicht

De gemeente heeft kritisch gekeken naar de in 2020 vastgestelde uitgangspunten voor de transformatie van het huidige bedrijventerrein Legmeer naar een nieuwe woon-werkwijk. Door onder andere de gestegen bouwkosten en verschillende crises, zoals de oorlog in Oekraïne, was het financiële tekort op het project inmiddels fors opgelopen. Op 4 oktober werd de gemeenteraad bijgepraat over optimalisaties in het plan die het tekort verkleinen. Ook werd de raad bijgepraat over de resultaten van een onafhankelijke second opinion van de financiën van het project. 

Haalbaarheid

Met een aantal optimalisaties van het plan verwacht de gemeente dat het plan financieel haalbaar wordt zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening): “We hebben door sterk veranderende marktomstandigheden heel goed moeten kijken naar de haalbaarheid van de ontwikkeling. We willen het gebied graag ontwikkelen tot een nieuwe moderne levendige wijk, maar het moet wel een financieel haalbaar plan zijn, met voldoende betaalbare woningen voor de Amstelveense woningzoekenden.” De gewijzigde uitgangspunten worden naar verwachting in februari 2024 voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Meer woningen

Eén van de optimalisaties in het plan is het woningaantal. Voorgesteld wordt om het aantal woningen in Nieuw Legmeer op te hogen naar 4.400 woningen, ten opzichte van 3.000 woningen in de Ontwikkelvisie. Dat kan binnen de ruimte van de stedenbouwkundige kaders, doordat er minder behoefte is aan kantoren in het gebied en de woningen iets kleiner worden. Daarnaast zijn er optimalisaties doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid, parkeren en door een aantal ruimtelijke wijzigingen in de clusters en de opzet van de wijk. De nieuwe wijk wordt autoluw. De beoogde kwaliteit van de wijk blijft daarbij centraal staan. 

Positief gestemd

De optimalisaties en het hogere aantal woningen zorgen ervoor dat het project financieel bijna haalbaar is. De begroting is echter nog niet sluitend. Om dat voor elkaar te krijgen is de gemeente nog in overleg met de marktpartijen en grondeigenaren in het gebied. Wethouder Floor Gordon: “We willen Nieuw Legmeer graag ontwikkelen, dat is ook nodig. Ondanks de actuele uitdagende marktsituatie hebben marktpartijen er vertrouwen in. De second opinion geeft ons vertrouwen dat de financiële stukken rekenkundig goed in elkaar zitten en dat we een haalbaar plan naderen. De komende maanden proberen we ook het laatste verschil te overbruggen en werken we aan een fasering voor de bouw. Onze eigen gemeentewerf en afvalbrengstation met een grote hindercirkel voor woningbouw spelen hierin een cruciale rol.” 

Planning

Als de gemeenteraad in 2024 akkoord gaat met de nieuwe uitgangspunten wordt een concept stedenbouwkundig plan opgesteld. Daarin staat wat de gemeente van plan is met de ontwikkeling: welke bouwhoogtes, woningaantallen, openbare ruimtes en wegen komen er in de nieuwe wijk. Hier volgt participatie over. Het plan wordt samen met een Grex (het financiële huishoudboekje van de gemeente) in de gemeenteraad ter behandeling aangeboden, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024. Daarna volgt het omgevingsplan. Ook dit wordt eerst door de gemeenteraad behandeld en na vaststelling kan er met een vergunning worden gebouwd. De ambitie is om eind 2025 een eerste paal van Nieuw Legmeer te slaan. Dit is nog wel afhankelijk van allerlei externe factoren, zoals de afgelopen jaren hebben uitgewezen.

Actueel

Ontdek Amstelveen Culinair: Een avond vol smaak en gezelligheid

Ervaar Amstelveen Culinair op 6 juli 2024, hét culinaire event van het jaar, op een...

Vasco Wijnimport heeft nu ook een mobiele wijnbar!

Vasco Wijnimport heeft sinds kort een mobiele wijnbar die zij verhuren en in kunnen zetten...

Amstelveen maakt zich klaar voor een Koningsnacht vol spektakel

Amstelveen Oranje maakt zich op voor een onvergetelijke Koningsnacht met een spetterende lasershow en, diverse...

Bezoek de TechExchange: Versterk het onderwijs én uw bedrijf!

Kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt? Dat kan anders! De TechExchange op donderdag 25 april...

Visit Amstelveen start campagne en fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Op 28 maart start Visit Amstelveen met de campagne ‘Natuurlijk Amstelveen: beleef het groen’. Als...
Amstelveen Culinair Business Edition
Speciaal voor bedrijven en organisaties lanceert Amstelveen Culinair op vrijdag 5 juli 2024 van 16.30...
Ontdek Amstelveen Culinair: Een avond vol smaak en gezelligheid
Ervaar Amstelveen Culinair op 6 juli 2024, hét culinaire event van het jaar, op een prachtige plek bij...
Vasco Wijnimport heeft nu ook een mobiele wijnbar!
Vasco Wijnimport heeft sinds kort een mobiele wijnbar die zij verhuren en in kunnen zetten tijdens evenementen.  De...
Amstelveen maakt zich klaar voor een Koningsnacht vol spektakel
Amstelveen Oranje maakt zich op voor een onvergetelijke Koningsnacht met een spetterende lasershow en,...
Bezoek de TechExchange: Versterk het onderwijs én uw bedrijf!
Kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt? Dat kan anders! De TechExchange op donderdag 25 april 2024...

Agenda

18 april 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!

Vul onderstaand formulier in.