Gemeente biedt advies voor het verduurzamen van gebouwen met meerdere eigenaren

Gemeente biedt advies voor het verduurzamen van gebouwen met meerdere eigenaren

Bij het verduurzamen van een appartementencomplex met gezamenlijke eigenaren komt veel kijken en elk complex is uniek. Daarom biedt de gemeente Amstelveen advies om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) op weg te helpen. Wethouder Floor Gordon bracht recent een bezoek aan Bankrashof en de Emmakade waar twee VvE’s duurzaamheidsmaatregelen nemen.

Hulp bij tijdrovend proces  
Floor Gordon (duurzaamheid) benadrukt het belang van deze initiatieven. “Amstelveen heeft zo’n 500 VvE’s met ruim 11.000 woningen. Het verduurzamen van deze gebouwen speelt dan ook een belangrijke rol in het verwezenlijken van onze duurzaamheidsdoelstellingen. Een VvE-lid is niet volledig baas over de eigen woning, maar deelt zeggenschap met alle bewoners in het complex. Het verduurzamen kost vaak veel tijd, omdat niet altijd alle inwoners direct overtuigd zijn van de noodzaak van de investeringen. We willen de besturen zo goed mogelijk helpen dit ingewikkelde proces te doorlopen. Daarom delen we graag succesverhalen en geleerde lessen. We geven subsidie voor advies en begeleiding naast subsidie na uitvoering van maatregelen.” Zo biedt de gemeente ondersteuning bij een warmtebeeld rapportage om warmtelekken op te sporen en maatwerkadvies. Daarnaast kan een adviseur meekijken en offertes beoordelen.

Bewust meten is bewust besparen
De grotere VvE Bankrashof had veel baat bij het plaatsen van een slimme gasmeter. Deze meter, die ook gehuurd kan worden, gaf waardevolle inzichten in het energiegebruik voorafgaand aan het nemen van maatregelen. Zo kon na meting de VvE één ketel buiten gebruik laten stellen die wel als backup kan dienen. Ook ging er veel warmte verloren via de ringleidingen. Het bestuur betrekt nieuwe anderstalige inwoners bij het energiegebruik van hun woningen en deelt besparingstips. De VVE Emmakade benadrukte dat goede communicatie met mede-eigenaren voor en tijdens het verduurzamingsproces belangrijk is. Onafhankelijke adviseurs kunnen hierbij ondersteunen. Een handig hulpmiddel is de VvE Campagnebox van VvE Belang met een werkplan voor de verduurzaming van appartementencomplexen.

Informatie voor VvE’s
Op zaterdag 7 oktober van 11 uur tot 16 uur organiseert de gemeente een Doe-het-duurzaammarkt in het Noorddamcentrum in Bovenkerk. Zie ook www.amstelveen.nl/duurzaam-markt

Speciaal voor VVE’s zijn er twee bijeenkomsten in Aalsmeer waar ook Amstelveense VVE’s van harte welkom zijn: op woensdag 8 november om 19.30 uur voor VvE’s met een pand dat vóór 1985 is gebouwd (locatie Zalencentrum ’t Baken, Sportlaan 86 in Aalsmeer). En op maandag 13 november om 19.30 uur een informatieavond voor VvE’s met een pand dat is gebouwd tussen 1985-2005 (locatie Raadhuis Aalsmeer). Voor beide avonden graag aanmelden bij servicepuntenergieadvies@amstelveen.nl

Fotobijschriften:

VVE Bankrashof heeft de ketels efficiënter ingesteld, het dak geïsoleerd, een collectieve actie voor warmtepompen gehouden en gaat nog zonnepanelen plaatsen.

VvE Emmakade heeft recent spouwmuurisolatie en bodemisolatie laten aanbrengen.

Actueel

FÊTE in de zomer

Zin in de zomer; mooi weer, vakantie, terrasje pakken, alle tijd..... Wij zijn er helemaal klaar...

Economische Verkenningen MRA: sterke economie leidt niet vanzelf tot ‘brede welvaart’

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een belangrijke motor van de Nederlandse economie en een van...

De comeback van de BIA: win-win voor iedereen

Zijn onze personele knelpunten op te lossen door een herverdeling van het werk? Voor een...

Oproep aan kabinet tegen regeldruk: ‘Geef ondernemers ruimte met oplossingen te komen’

Het nieuwe kabinet moet ondernemers de ruimte geven om te doen waar ze goed in...

Amstelveen Culinair smaakt naar méér!

Afgelopen weekend was het zover: de eerste editie van Amstelveen Culinair aan de Poel. Het...
Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen ‘Zakelijke dienstverlening grote bedrijfstak in de stad’
Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op...
FÊTE in de zomer
Zin in de zomer; mooi weer, vakantie, terrasje pakken, alle tijd….. Wij zijn er helemaal...
Economische Verkenningen MRA: sterke economie leidt niet vanzelf tot ‘brede welvaart’
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een belangrijke motor van de Nederlandse economie en een van de...
De comeback van de BIA: win-win voor iedereen
Zijn onze personele knelpunten op te lossen door een herverdeling van het werk? Voor een antwoord op...
Oproep aan kabinet tegen regeldruk: 'Geef ondernemers ruimte met oplossingen te komen'
Het nieuwe kabinet moet ondernemers de ruimte geven om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Dit...

Agenda

16 juli 2024
Geen evenementen gevonden!

Word jij ons nieuwe lid?

Welkom bij het leukste ondernemersnetwerk van Amstelveen en omstreken! Wil jij ontdekken of de OA bij jou past? Vul dit formulier in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Leuk dat je wil komen op een evenement!